Korenmolen Simonia
Basisproducten voor brood, cake, koekjes en pannenkoeken. Tevens het juiste adres voor uw huisdier en / of veevoer
Simonia
Webshop (NIEUW!!)
Producten
Broodmixen
Cake en Taartmixen
Granen en zaden
Overige bakproducten
Recepten
Paardenvoer
Huisdiervoer
Pluimvee en siervogel
Duivenvoer
Overig veevoer
Technische gegevens
Koekenbreker en maalderij
De Watersnood
Molen door de jaren heen
Contact en Openingstijden
Koekenbreker en maalderij
Tussen de jaren 20 en 30 van de vroige eeuw heeft er op de boerderij van de familie Andeweg nog een klein molentje gestaan. Zo'n molentje werdt ook wel Koekenbreker genoemd. De molen maalde veekoeken, dreef een karnton aan en vermaalde de bieten voor het veevoer. De molen moet rond de jaren 30 zijn afgebroken en zijn verhuisd naar Amerika. Dit zijn slechts geruchten. Na de sloop van dit bijzondere molentje is er ook niks meer van vernomen. Voor zo ver bekend is dit ook de enige foto van het molentje. Dit bewijst wel hoe kort de molen op het dak heeft gestaan. Het is wel een feit dat dit complex van 2 molens een bijzonder aanzicht moet zijn geweest.


Een foto rond de eind 20er jaren met het molentje nog op het dak van de schuur

Op foto's uit begin jaren 20 is te zien dat er aan het woonhuis nog een houten schuur zit. De molen kan dus nooit lang aanwezig zijn geweest. Waarschijnlijk is de schuur speciaal voor de molen gebouwd.


Op deze foto uit 1920 is de houten schuur nog aanwezig.


Op 3 juni 1932 is de molen al verdwenen.

Na de afbraak van de molen is de schuur een maalderij geworden waarin mechanisch werdt gemalen. De maalderij heeft samen met de "grote molen" nog jaren gemalen maar in begin jaren 50 vielen voor zowel de maalderij en de "grote molen" het doek. De uitsparing op het dak van de gebroken kap was voorzien van deuren. Het was mogelijk om maalgoed en gemalen goed op te slaan op de zolder van de schuur. De uitsparing op het dak is er nog steeds en is een stil bewijs van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. 


Een trieste inkijk in de maalderij na de watersnood van 1953. hier is te zien dat de
maalderij al buiten gebruik was gezien de schuur leeg is wat inrichting betreft. De schuur
is gelukkig weer hersteld.

Tot enkele jaren geleden waren er nog veel vaste restanten zichtbaar van het molentje. de luiluikjes zaten er nog in en ook de luias welke de zakken omhoog hees naar de eerste verdieping hing nog op zijn plaats. Verder zijn er nog losse onderdelen aanwezig zoals een karnton, 2 tal karen en 2 maanijzers voor hele kleine stenen welke dus nooit voor de Simonia geweest kunnen zijn. De losse onderdelen worden nog zorgvuldig bewaard in de boerderij. De vaste onderdelen zijn helaas in 2006 verloren gegeaan doordat de schuur op de eerste verdieping een grondige verbouwing heeft ondergaan en is betrokken bij het woongedeelte van de boerderij.

Gelukkig is er nog 1 foto van de Koekenbreker. Hierop zijn we heel zuinig want dit beeld zien we waarschijnlijk nooit meer terug. Ook is het jammer dat er geen foto bestaat van beide molens te gelijk. Het was een bijzonder complex waar veel bewijsstukken van zijn gevonden maar plaatjes zijn er niet.
Home