Korenmolen Simonia
Basisproducten voor brood, cake, koekjes en pannenkoeken. Tevens het juiste adres voor uw huisdier en / of veevoer
Simonia
Webshop (NIEUW!!)
Producten
Broodmixen
Cake en Taartmixen
Granen en zaden
Overige bakproducten
Recepten
Paardenvoer
Huisdiervoer
Pluimvee en siervogel
Duivenvoer
Overig veevoer
Technische gegevens
Koekenbreker en maalderij
De Watersnood
Molen door de jaren heen
Contact en Openingstijden
Producten
MEEL EN BLOEM

Er is vaak nogal wat verwarring tussen meel en bloem. De tarwe die wordt gemalen is na dit proces ‘meel’ geworden. Meel is dus de hele korrel inclusief de fijngemalen zemelen. Daar is niets aan toegevoegd of uit gehaald.

Meel wordt gebruikt voor het bakken van bruin brood.
 
Wanneer het meel door de buil heen gaat, ontstaan er meerdere producten, nl. bloem, gries en zemelen.
De bloem is het binnenste van de korrel.
Het gries is een stukje bloem en zemel, de zemel is het vlies dat aan de buitenkant van de tarwekorrel zat.

Bloem is dus witter dan meel en wordt dan ook gebruikt voor het bakken van wit brood.

Uit 100 kg meel kan ongeveer 70 kg bloem, 15 kg gries en 15 kg zemelen verkregen worden.

Wat zit er zoal in graan?
Carotine (provitamine A) 100 % gezichtsvermogen
Vitamine B1 86 % zenuwstelsel + spijsvertering
Vitamine B2 70 % bij tekort: beri-beri ziekte
Niacine (pp factor) 84 % huid, spijsvertering, zenuwstelsel
Alle mineralen 70 % algehele gezondheid
Calcium (kalk) 67 % skelet, tanden
Fosfor 76 % skelet, tanden
IJzer 88 % bloedvorming

SPELT

Spelt is zeer gezond
Spelt is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Spelt mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm. Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. Spelt bevat meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten. Spelt is naast gezond voor mens en milieu vooral erg lekker ! Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

GERST

Gerst is het oudste cultuurgraan.
Gerst wordt nu vrijwel alleen gebruikt als voedergraan en grondstof voor bier (brouwgerst).
Gerst heeft een hoog kalium- en fosforgehalte.
Dit zijn stoffen die nodig zijn om beenderverkalking tegen te gaan.
Het gehalte aan vitaminen en minerale zouten in gerstvocht is zeer hoog.
Gerst werkt reinigend en is veelzijdige voeding.

TARWE

Tarwe is van alle granen het rijkst aan gluten (een soort eiwitten).
Daarom rijst het deeg van tarwemeel zo goed. Tarwe komt, na haver,op de tweede plaats qua eiwitgehalte (11,7%).

Wat de mineralen betreft bevat tarwe vooral magnesium en zink.

ROGGE

Rogge bevat minder gluten dan tarwe.
Rogge verschaft spierkracht, energie en doorzettingsvermogen.
Aan rogge worden bloedzuiverende en reinigende eigenschappen toegeschreven, terwijl het hoge kalk- en fluorgehalte een stevige skeletvorming bevordert.
Rogge versoepelt de bloedvaten en gaat verstopping tegen.
Roggemeel wordt gebruikt bij de bereiding van taai-taai, ontbijtkoek, roggebrood, e.d.

HAVER

Haver bevat het hoogste eiwit (13,5%) en vetgehalte (7%) van alle granen en heeft ook een hoog percentage vitamine B1 en magnesium.
Haver heeft een goede eiwitsamenstelling en het vet bevat de wezenlijke vetzuren die in de menselijke voeding onmisbaar zijn.
Haver bevordert een goede tand en botvorming en is bovendien licht verteerbaar.

MAIS

Maïs is de zachtste graansoort. Het is ook zeer geschikt voor vee (pluimvee).
Praktisch alle in Nederland verbouwde maïs komt in het veevoer terecht.
De voornaamste eigenschap is het hoge gehalte aan koolhydraten.
Deze worden door het lichaam heel gemakkelijk omgezet in suikers.

Maïs is dus een belangrijke energiebron. Verder is maïs vrij van gluten.

BOEKWEIT

De Duitsers spreken over "Buchweizen", wat letterlijk "beuktarwe" betekent.
Boekweit bevat geen gluten en is zeer rijk aan mineralen, vooral magnesium.
Zeer geschikt voor mensen met een zwak gestel of problemen met de bloedvaten.
Boekweit bevat ook calcium, fosfor, ijzer en bijna alle B-vitaminen.

GLUTEN

In tarwe zitten gluten en eiwitten die voor de luchtigheid van het brood zorgen.

Hoe meer gluten er in het meel zitten, des te beter zal het brood rijzen.

Bij bloem worden de griezen en de zemelen eruit gezeefd waar- door er in verhouding meer gluten in blijven zitten.
Rogge, maïs, boekweit, gerst en haver rijst niet zo goed, waardoor het brood na het bakken vrij compact zal blijven.

VERSE GIST

Verse gist is in de koelkast 2 tot 3 weken houdbaar, het mag vooral niet uitdrogen.
Verse gist kan je wel invriezen.
Voor de broodbakmachine kan dit niet gebruikt worden.

DROGE GIST

Droge gist in de koelkast bewaren in een afgesloten doosje/ potje.
Wanneer de gist in aanraking komt met lucht zal de kracht achteruit gaan.
Na enkele weken zal de kracht iets achteruit gaan, dit kan opgelost worden door iets meer gist te gaan gebruiken.

VOCHT

In plaats van water kan het brood ook gebakken worden met toevoeging van melk of bier.
Bij gebruikmaking van melk kan het beste melkpoeder gebruikt worden, omdat melk die te lang staat gaat bederven.

BROODVERBETERAAR

Dit bestaat uit vitamine C, ook zorgt dit product ervoor dat het brood niet snel inzakt en luchtig wordt en langer vers blijft.

MOUTMEEL

Wordt gemaakt van gemoute tarwe die eerst gedroogd en daarna gemalen is.
De donkere kleur van sommige broodsoorten komt dus door het moutmeel en niet van een bepaalde meelsoort.

BOTER

Boter geeft het brood een rijkere smaak en zorgt dat het brood langer vers blijft.

VITAMINE C

Door toevoeging van vitamine C zakt het brood minder in, 1 a 2 tabletten van 500 mg zijn voldoende, goed verkruimelen van tevoren.
Ook kan een beetje sinaasappel/citroensap gebruikt worden alhoewel er dan maar heel weinig vitamine C in zit.

ZOUT

Zout zorgt ervoor dat de gluten beter werken en het brood dus goed laat rijzen.
Jozo-zout is het beste, want daar is jodium aan toegevoegd.
Zonder zout kan ook brood worden gebakken, maar het zal dan wel iets minder goed resultaat geven.
Laat het zout nooit direct in contact komen met de gistkorrels, deze twee producten verdragen elkaar niet.
Liever apart toevoegen.
Home